Αρχική | Η Γαλάτιστα | Κάτοικοι, άνθρωποι

Οι Γαλατσάνοι

Οι Γαλατσάνοι - 24

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η Γαλάτιστα αριθμούσε 2794 κατοίκους ενώ με την απογραφή του 2018 ο συνολικός πληθυσμός ανήλθε στους 3.500 κατοίκους. Ένας μεγάλος αριθμός ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία γεγονός που επιτρέπει ο πλούσιος κάμπος της Ανθεμούσας. Άλλες δραστηριότητες που συναντά κανείς στην περιοχή από πολύ παλιά είναι η ελαιοκομία, η μελισσοκομία αλλά και η αμπελουργία ιδίως στην περιοχή της Μπανίκοβης που βρίσκεται λίγο έξω από τον κυρίως οικισμό.

Οι περισσότεροι Γαλατσάνοι (ή αλλιώς Γαλατισταίοι) λατρεύουν τα γλέντια, τα παραδοσιακά πανηγύρια και γενικά τις γιορτές και το κρασί. Δεν είναι "εύκολοι χαρακτήρες", όπως όλοι οι βόρειοι Χαλκιδικιώτες άλλωστε και επηρεάζονται εύκολα από φήμες. Από την άλλη, είναι πρόθυμοι να δώσουν οτιδήποτε έχουν για ιερό σκοπό αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πειστούν για την "ιερότητα" του σκοπού!

Η κοντινή απόσταση της Γαλάτιστας τόσο με την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής Πολύγυρο όσο και με την Θεσσαλονίκη έκανε τη Γαλάτιστα κόμβο εμπορίου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, αυτή η γεωγραφική θέση του χωριού, που είναι σχεδόν έξω από τα ορεινά χωριά της βόρειας Χαλκιδικής και πλησιάζει πρισσότερο προς τη Θεσσαλονίκη, είναι παράγοντας μάλλον αρνητικός για την ταυτότητα του χωριού και των κατοίκων της. Σε αντίθεση με άλλα χωριά της βόρειας Χαλκιδικής στη Γαλάτιστα δεν υπάρχει τόσο ζωηρή η έννοια του "παραδοσιακού χωριού της Χαλκιδικής" με τον καθαρό αέρα, τις αποδράσεις στη φύση και τον καλοπροαίρετο τοπικισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην έχει καταφέρει το χωριό να διατηρήσει ένα γνήσιο χαλκιδικιώτικο προφίλ και πολλοί κάτοικοί του να μεταναστεύουν στη γειτονική Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες προσπάθειες για να ξαναποκτήσει η Γαλάτιστα τη θέση που της αρμόζει ως ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα χωριά της Χαλκιδικής. Πολιτιστικοί, καλλιτεχνικοί και αθλητικοί σύλλογοι αντιλαμαβανόμενοι την φθορά των αξιών και την έλλειψη οραμάτων που επέρχεται συσπειρώνονται γύρω από την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της δίνοντας κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στο χωριό τους και να το αγαπήσουν ουσιαστικά.

Είσοδος