Αρχική | Τοπία - αξιοθέατα | Η πλατεία (παζάρι)

Η κεντρική πλατεία

Η κεντρική πλατεία - 107

Η κεντρική πλατεία της Γαλάτιστας, το γνωστό "παζάρι", βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Όλη η κοινωνική και πολιτιστική δράση του χωριού ξεκινάει από εδώ.

Είναι πλακόστρωτη, κυκλική και στη μέση της έχει μια παμπάλαια μουριά. Γύρω της θα βρείτε καταστήματα, καφενεία και ταβερνάκια.

Στην πλατεία αυτή ψάλλεται το Χριστός Ανέστη την Ανάσταση, απαγγέλονται τα ποιήματα στις εθνικές γιορτές και διαδραματίζεται το έθιμο της Καμήλας τα Θεοφάνεια και ο Γάμος της Μανιώς την επομένη. Εάν θέλετε να δείτε πως ήταν η πλατεία μερικές δεκαετίες πριν δεν έχετε παρά να δείτε την ταινία "28η Οκτωβρίου, ώρα 5 και 30" του 1971 που γυρίστηκε εξολοκλήρου εδώ!

Λίγο κάτω από την πλατεία βρίσκεται ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας που είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Το 2008 η πλατεία μετωνομάστηκε σε "Πλατεία υποσμηναγού ιπτάμενου Ιωάννη Χατζούδη" προς τιμήν του άτυχου πιλότου με ρίζες από τη Γαλάτιστα που έχασε τη ζωή του στα Στύρα της Εύβοιας στις 23/07/2007 προσπαθώντας να περιορίσει το πύρηνο μέτωπο με ένα πυροσβεστικό Canadair.

See video
Η κεντρική πλατεία - 109
Η κεντρική πλατεία - 110
Η κεντρική πλατεία - 108

Είσοδος