Αρχική | Τοπία - αξιοθέατα | Δρόμοι - σοκάκια

Δρόμοι και σοκάκια

Δρόμοι και σοκάκια - 41

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Γαλάτιστας είναι τα στενά σοκάκια και τα πέτρινα σπίτια.  Πολλά δρομάκια της Γαλάτιστας είναι πλακόστρωτα ή αναπλάστηκαν έτσι ενώ δεν έχουν αριθμό οι ανηφόρες που παιδεύουν τους επισκέπτες (οι κάτοικοι φυσικά τις έχουν συνηθίσει). Τα παλιά σπίτια ιδιαίτερα μέσα στο χωριό είναι χτισμένα από πέτρα και σοβαντισμένα με άσπρο σοβά τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Ο πιο γνωστός δρόμος της Γαλάτιστας είναι ο Τσαντές (όρος που παρέμεινε από την Τουρκοκρατία και σημαίνει κεντρικός δρόμος) που είναι και ο πιο πολυσύχναστος (κάτι σαν την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη). Παλαιότερα, πριν κατασκευαστεί ο περιφερειακή οδός για τον Πολύγυρο ο δρόμος από και προς τη βόρεια Χαλκιδική περνούσε μέσα από τη Γαλάτιστα και συγκεκριμένα από τον Τσαντέ για αυτό τον λένε και "δημόσιο". Στον Τσαντέ σήμερα γίνονται οι εθνικές παρελάσεις και συναντιούνται οι 2 ενορίες κατά την περιφορά του Επιταφίου ενώ κατά μήκος του θα βρει κανείς καφετέριες, ταβέρνες και άλλα καταστήματα.

Παρά τις ανηφόρες αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού και να παρατηρήσετε την μακεδονική τεχνοτροπία των αρχοντικών που έχουν διασωθεί, τους ανθισμένους μπαξέδες και φυσικά τους ανθρώπους.

See video
See video
Δρόμοι και σοκάκια - 75
Δρόμοι και σοκάκια - 76
Δρόμοι και σοκάκια - 77
Δρόμοι και σοκάκια - 78
Δρόμοι και σοκάκια - 79
Δρόμοι και σοκάκια - 80
Δρόμοι και σοκάκια - 81
Δρόμοι και σοκάκια - 82
Δρόμοι και σοκάκια - 84

Είσοδος